Tuesday, March 2, 2021
Thursday, February 4, 2021
Ecology MCQs
NEET Biology MCQs
1. This factor contributes to the carbon cycle
(a) fossil fuel combustion
(b) respiration
(c) photosynthesis
(d) all of these
Answer: (d)
2. The source of carbon to plants in the carbon cycle is
(a) fossil fuels
(b) carbonate rocks
(c) atmospheric carbon dioxide
(d) all of the above
Answer: (c)
3. The role of bacteria in the carbon cycle is
(a) Breakdown of organic compounds
(b) Chemosynthesis
(c) Photosynthesis
(d) Assimilation of nitrogen compounds
Answer: (a)
4. In the carbon cycle, the human body returns carbon to the atmosphere through this way:
(a) formation of glucose
(b) waste products
(c) photosynthesis
(d) cellular respiration
Answer: (d)
5. Respiration and photosynthesis are central to this process
(a) nitrogen cycle
(b) phosphorous cycle
(c) carbon cycle
(d) sulphur cycle
6. The difference between the phosphorous cycle and carbon cycle lies in the fact that
(a) the phosphorous cycle does not include a gaseous phase but the carbon cycle does
(b) phosphorous does not enter living entities but carbon enters
(c) the phosphorous cycle includes a solid phase, the carbon cycle does not
(d) primary reservoir of the phosphorous cycle is the atmosphere, but rocks are the primary reservoirs for carbon cycle
Answer: (a)
7. Most of the global warming is due to the perturbation of which of these cycles?
(a) Global nitrogen cycle
(b) Global carbon cycle
(c) Global water cycle
(d) All of these cycles equally contribute
Answer: (b)
8. This carbon isotope is radioactive and very rare
(a) Carbon – 11
(b) Carbon – 12
(c) Carbon – 13
(d) Carbon – 14
Answer: (d
9. By this method, the majority of carbon moves from the lithosphere to the atmosphere
(a) erosion
(b) deposition
(c) weathering
(d) fossil fuel burning
Answer: (d)
10. These entities sequester most carbon from the atmosphere
(a) Plants
(b) Archaea
(c) Bacteria
(d) Insects
Answer: (a)
NEET Biology MCQs
Human Health and Disease
1. The causative of the bacterial disease, Plague is
(a) Vibrio
(b) Mycobacterium
(c) Clostridium
(d) Pasteurella pestis
Answer: (d)
2. In the life cycle of plague, this is the role of humans
(a) primary host
(b) secondary reservoir
(c) accidental intruder in rat flea cycle
(d) primary transmission vector
Answer: (c)
3. This transmits Plague
(a) Tse-tse fly
(b) House fly
(c) Mosquito
(d) Rat flea
Answer: (d)
4. This set shows bacteria diseases
(a) Mumps, Malaria, poliomyelitis
(b) Tuberculosis, Tetanus, Measles
(c) Plague, Leprosy, Diphtheria
(d) Mumps, Typhoid, Cholera
Answer: (c)
5. What is the biological name of the vector/insect which carries Plague?
(a) Pediculus humanus
(b) Bacillus pestis
(c) Anopheles mosquito
(d) Xenopsylla cheopis
Answer: (d)
6. This plague type is the most serious of all forms of this disease and is contagious
(a) Septicemic Plague
(b) Pneumonic Plague
(c) Bubonic Plague
(d) None of these
Answer: (b)
7. Which of the following is associated with “Black death”
(a) Measles
(b) Plague
(c) Tuberculosis
(d) Cancer
Answer: (b)
8. This is the most common form of plague causing swelling of the lymph nodes
(a) Pneumonic plague
(b) Bubonic plague
(c) Septicemic plague
(d) All of these
Answer: (b)
9. The causative of Plague is
(a) Leishmania donovani
(b) Yersinia pestis
(c) Trichinella spiralis
(d) Salmonella typhimurium
Answer: (b)
10. This can be used to prepare the vaccine of Tularemia and Plague
(a) Formalin inactivated suspension of virulent bacteria
(b) Heat killed suspension of virulent bacteria; avirulent live bacteria
(c) Chemical fraction of the causative bacteria
(d) All of these
Answer: (d)
NEET Biology MCQs. Ecology MCQs
Species Interraction
1. In this interaction, the interacting species stay close together
(a) Predation, Parasitism, Commensalism
(b) Competition and Mutualism
(c) Amensalism, Commensalism
(d) Amensalism, Predation and Parasitism
Answer: (a)
2. Predation can be considered as
(a) predator’s way of controlling prey’s energy level
(b) nature’s way of controlling predators food chain
(c) nature’s way of transferring energy to higher trophic levels
(d) prey’s way to control the population
Answer: (c)
3. This cannot be performed by predators
(a) allowing herbivores to be filled with energy fixed by autotrophs
(b) make the ecosystem stable
(c) controls the species of prey
(d) conduit for the transfer of energy
Answer: (a)
4. Prey is small, predator is massive, typically filter feeders – whales and zooplankton and lichen, graph is found to be linear
(a) Functional response
(b) Type 3 functional response
(c) Type 1 functional response
(d) Type 2 functional response
Answer: (c)
5. This can be a predator in a broad ecological context
(a) crow
(b) tiger
(c) lion
(d) seed eating sparrow
Answer: (d)
6. Predators which consume almost everything are
(a) generalist predators
(b) predation
(c) predators
(d) specialist predators
Answer: (a)
7. The reason why exotic species starts dispersing fast and turns invasive is
(a) because of successful establishment of the food web
(b) because of the lack of natural predator
(c) because of lack of competition from other exotic plants
(d) it gets better nutrition there
Answer: (b)
8. In an ecosystem, if you discard predators in a hypothetical scenario causing few species to become extinct, it indicates
(a) commensalism
(b) parasitism
(c) interspecific competition
(d) intraspecific competition
Answer: (c)
9. The starfish Pisaster amongst the rocky intertidal communities of the American Pacific coast is a significant
(a) Competitor
(b) Parasite
(c) Predator
(d) Prey
Answer: (c)
10. Predators suppression of prey declines with the increasing impact of prey on the next lower trophic level such as the impact of herbivores on plants – this is
(a) Predation cycles
(b) Parasitism
(c) Trophic cascades
(d) Top down
Answer: (c)
Stanley Medical College cut off marks Biology Simplified Tamil
Stanley Medical College Biology Simplified Tamil Cut off Marks 2023 All India Quota GN - 669 OBC NCL - 657 EWS - 636 SC - 601 ST - 515 Stat...
-
Chemical Coordination and integration | Hormones of Heart, Kidney and Gastrointestinal Tract
-
MTG Objevtive NCERT at your Fingertips - Biology (Review) MTG's Revised edition of Objective NCERT at your Fingertips - Biology , is an...